Utomhusaktiviteter – passa på nu i värmeböljan

Aldrig har det väl varit ett så ypperligt tillfälle för utomhusaktiviteter som nu. För er som läser min blogg regelbundet så vet ni redan hur passionerad jag är kring utomhusträning. Men jag förespråkar att vistas mer utomhus även när ni inte tränar:) Just nu kan ju ingen sluta prata om värmen och vädret. – Hur blir det sen i juli? – Kommer resten av sommaren  bara regna bort? Det är ju som bekant inget vi kan göra så mycket åt varken nu eller då. Det enda vi kan göra är att verkligen ta till vara på möjligheterna att vistas mycket utomhus här och nu.

Under vintern är det så lätt att man stannar inomhus när man väl kommit hem från jobbet. Man blir lätt sittande i soffan framför TV:n, med mobil/dator eller kanske, i bästa fall, en bok. Men när våren (eller sommaren) nu är här med besked behöver vi alla ta tillfället i akt att spendera så mycket tid som möjligt utomhus.

Gå en promenad i stället för att ta en kaffe när du ska träffa vänner, passa på att promenera samtidigt som du pratar i telefon, ta ”walking meetings” med kollegorna, cykla dit du ska osv. 

Fördelar med utomhusaktiviteter

Att vistas utomhus och i naturen är rena hälsokuren visar mängder med forskning som kommit de senaste åren. Naturen är bevisat läkande och återhämtande. Genom att vistas i den kan du sänka högt blodtryck och öka din stresstålighet. Nivåerna av stresshormoner (kortisol) sjunker – medan lugn- och ro-hormoner (oxytocin) påverkas positivt.

Varför?

Det har länge varit känt att det är bra för hälsan att vistas i naturen. Men nu har man även kommit fram till varför. Det beror helt enkelt på att immunförsvaret stärks och därmed minskar risken för även allvarligare sjukdomar som diabetes, depression och hjärt- och kärlsjukdomar.

När vi vistas ute i naturen går kroppen in i ett viloläge (”rest and digest”), som är raka motsatsen till det ”fight or flight”-läge vi hamnar i när vi är stressade. När vi hamnar i det stressade tillståndet stänger kroppen av alla funktioner som inte är väsentliga just där och då, bland annat immunförsvaret. Men när vi vistas ute i naturen och går in i ett lugnare viloläge, stärks snarare immunförsvaret.

Så, förutom att gå i skogen och vistas i naturen i lugn och ro kan man ju även slå två flugor i en smäll och få in lite rörelseglädje och vardagsmotion medan vi ändå är utomhus.

Några exempel på utomhusaktiviteter

 • 5-kamp
  • Kast med boll eller ”vad som helst”
  • Hoppa säck, eller krabbgång om inga säckar finns:)
  • Skottkärregång
  • Dragkamp
  • Stående längdhopp
 • Kubb
 • Boule
 • Crocket
 • Fotboll
 • Brännboll
 • Cykla överallt du ska!
 • Minigolf
 • osv!

utomhusaktiviteter

Så, ut och njut av solen och värmen nu!

SparaSpara

En reaktion till “Utomhusaktiviteter – passa på nu i värmeböljan

 1. Bra inlägg! Älskar att vara ute, idag är det dock betydligt kallare vindar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: