Citronvatten – Att skapa nya hälsosamma vanor!

Allt fler väljer att dricka ett glas eller kopp ljummet citronvatten direkt på morgonen – innan frukosten. Varför det kan man undra? Vilka är egentligen hälsofördelarna med citronvatten?

Ja, ganska många faktiskt. Det räcker med att söka på nätet så får man en hel uppsjö med anledningar till att starta dagen med denna hälsosamma vana. Här kommer de viktigaste – enligt mig!

  • Balanserar pH-värdet i kroppen. Citron är trots sin syrliga smak basiskt, vilket hjälper till att neutralisera pH-värdet i din kropp – något som i sin tur motverkar sjukdomar, inklusive cancer.
  • Stärker immunförsvaret. Citron innehåller mycket C-vitamin, vilket kan hjälpa till att motverka förkylningar och och stärka immunförsvaret. C-vitaminet i citroner har antiinflammatoriska effekter och förbättrar dessutom upptaget av järn i kroppen, vilket även det är bra för immunförsvaret.
  • Ger friskare andedräkt. Citron är faktiskt också känt för att dels ge fräschare andedräkt, dels ge fräschare munhälsa och kunna lindra tandköttsinflammation! Man bör dock vänta ett litet tag med att borsta tänderna eftersom det annars kan leda till att tandemaljen urholkas av citronen.
  • Rensar din kropp. Citron hjälper till att driva ut toxiner, alltså gifter, ur din kropp. Detta bland annat på grund av att citroner är vätskedrivande, vilket gör att du gör dig av med gifter snabbare än vanligt. Citronsyra stimulerar även leverns avgiftningsprocess.
  • Kan motverka sötsug. Citroner är rika på pektinfiber, vilket hjälper till att minska hungerkänslan och sötsug.
  • Piggar upp humöret. Doften av citron sägs vara en ”humörförbättrare” och även ha energigivande egenskaper. C-vitamin sägs också vara bra för återhämtning vid olika grader av stress.
  • Främjar läkning. Citroner är proppfyllda med C-vitamin vilket bland annat främjar sårläkning. C-vitamin sägs även hjälpa kroppen snabbare återhämta sig från skador. Ganska fantastiskt!
  • Underlättar matsmältning. Tack vare dess giftrensande effekt påstås citronsaft även kunna trigga levern att producera galla, som behövs för matsmältningsprocessen. Citron lindrar även matsmältningsbesvär som gaser, rapningar och halsbränna – och det vill man ju gärna slippa:)
Citronvatten - nya vanor
Citronvatten – nya vanor!

Hur bereder jag varmt citronvatten?

Använd inte kallt vatten eftersom kroppen tar ett tag på sig att bearbeta det och det krävs mer energi för att bearbeta kallt vatten än varmt. Det behöver heller inte vara kokhett. Bästa tipset är att köra hälften hett vatten från vattenkokaren och hälften kallt. På det viset kan du dricka det snabbare också! Använd gärna färska ekologiska citroner och pressa ut saften från en halv citron och drick direkt på morgonen på fastande mage.

Om du vill kan du även ha i lite gurkmeja, ingefära eller chili – så får du ytterligare hälsofördelar på köpet!

Jag bytte ute mitt svarta te varje morgon mot ett glas citronvatten för några år sedan. Det känns otroligt uppiggande och fräscht att starta dagen så. En ny bra vana! Fast kaffet byter jag inte ut i första taget:)

Fundera över vilka vanor, små eller stora, du värderar och vill fortsätta med, och vilka som kanske är dags att byta ut?

@pt_pepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: