Efter en lång och mörk vinter – Bli piggare!

Känner du dig också trött på väder, vind, mörker och kyla? Hur kan vi bli piggare egentligen? På söndag ställer vi äntligen om klockan till sommartid och det blir ljusare på kvällarna. Men det blir fortsatt mörkt på morgnarna ett tag till och vi har ju haft det rätt mörkt, blött och kallt ett bra tag nu kan man lugnt säga. Du är inte ensam om att längta efter ljus, mer energi och bara känna sig lite allmänt piggare och lättare till mods. Håll ut! Och det finns en del bra tips på saker du kan göra redan nu.

Andas! 

Det kan låta självklart, men att fokusera på din andning åtminstone en gång i timman kan hjälpa dig att dels upprätta en bättre hållning genom att andas djupt. Fokuserad andning ger mer syre i blodet och hjälper det att flöda bättre – och ge dig mer energi. Din puls och blodtryck sänks, vilket i slutändan leder till att din mentala prestationsförmåga och energinivåer höjs. Se bara till att andetagen kommer ända nerifrån diafragma, och inte från bröstkorgen.

Ställ dig upp/rör på dig!

Det kan låta självklart men att sitta ner ger inte bara dålig hållning, utan även din andning påverkas och din puls saktas ned. Rör på dig minst 2 min/tim för att få bort de negativa effekterna av ett stillasittande jobb. Det ger dig garanterat mer energi. Upp och stå och gå – kanske gå och hämta en kaffe eller lite vatten bara:)

Powernap

Vissa älskar dem och för andra funkar det inte alls. Faktum är att en powernap på 10-15min egentligen aldrig kan ersätta sömnbrist från natten innan; det handlar snarare om att man ”lurar” hjärnan att den mättat sitt sömnbehov. Fast ibland kan det ju räcka med att få lura hjärnan lite oxå:) Men vissa forskare menar däremot att 40 minuter är den optimala tiden för att återfå energi; det ska enligt studien öka din vakenhet och prestationsförmåga med 100 respektive 34 procent. Låter ju nästan för bra för att vara sant!

Boostande mellanmål

Ibland (eller ofta) kan det behövas ett litet mellanmål på eftermiddagen för att håll energin och orken uppe. Men se till att inte mellanmålet består av för mycket socker! Du blir pigg en liten stund men ”kraschar” sedan igen. Äta en frukt, en smörgås på fullkorn, ägg, chiapudding, yoghurt eller liknande så håller du hela dagen fram till middagen!

Fysisk aktivitet 30 minuter

Som ni vet något jag skriver mig varm om ofta, men regelbunden träning gör dig avsevärt mycket piggare! Det är rekommenderat att försöka hinna med åtminstone 30 minuter fysisk aktivitet om dagen, men det behöver inte innebära ett hårt pass på gymmet eller ett svettigt spinningpass. Känner du att du inte hinner med – ta en promenad till jobbet eller hem. Att få in de 30 minuterna av fysisk aktivitet kommer att göra stor skillnad, särskilt om du inte rör på dig i vanliga fall. Använd benen det de är till för, nämligen att röra på sig:) #pinnapå

Morgongympa?

Kanske har du också en farmor eller mormor som låg och cyklade i sängen innan hon klev upp för dagen? Det var faktiskt inte så dumt gjort av henne i såfall:) Om du inte vill ta en joggingtur eller powerwalk så kör en liten stund med morgongymnastik eller några yogaövningar när du vaknat. Fysisk aktivitet direkt på morgonen gör så att hjärnan frigör massor av kemikalier och endorfiner i blodomloppet. Och det gör i sin tur att du både på kort och lång sikt blir piggare. Härligt va?!

Drick vatten!

Det kanske låter lite konstigt, men att få i sig ett glas vatten direkt på morgonen innan frukost får dig piggare. Uttorkning kan leda till viss trötthet, och har du inte för vana att klunka vatten mitt i natten är du förmodligen ganska uttorkad på morgonkvisten. Börja dagen med ett glas vatten så mår både din kropp och ämnesomsättningen bättre!

Skärmlöst avslut på dagen?

Och slutligen, skippa telefonen och/eller skärmar en timma innan du lägger dig. Det vet nog de flesta om vi det här laget, men ack så svårt att leva efter. Ofta är det sista vi göra att surfa på mobilen i sängen. Försök hitta en annan rutin om du kan? Läsa, bara andas eller kanske någon skön yogaövning?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: