Varför behöver vi fylla på med vatten då? Ja, till att börja med är det så att en vuxen människa består till ca 65% av vatten, för nyfödda barn är siffran 75%. Det är en ganska imponerande siffra. Även om jag hört den förut är det rätt fascinerande ändå att tänka på att våra kroppar består av så mycket vatten.
Friskt och rent vatten är bra för både kropp och hälsa. Att dricka vatten eller få i sig vätska på annat sätt är verkligen livsviktigt. Vi kan klara oss utan mat i flera dagar, utan vätska klarar vi oss bara några dygn innan komplikationer uppstår.

Hur mycket vatten ska vi egentligen dricka under en dag?
En vuxen konsumerar upp mot 3 liter vätska per dag. Det varierar naturligtvis efter vikt, hur varmt det är, hur mycket man svettas osv. Av dessa 3 liter får vi i oss ca hälften från kosten. Resten bör vi alltså få i oss genom att dricka.
Normalt behöver vi alltså drick ca 1,5liter per dygn, men vissa dygn kan man behöva dubbelt så mycket för att man har jobbat i varm miljö, eller av andra orsaker. Det bästa rådet för att ha koll på vätskebalansen är att inspektera mängd och färg på urinen faktiskt. Kissar man flera ggr per dag och färgen är ljusgul så är allt som det ska! En stor del av den vätskan får vi i oss automatiskt, genom att vi dricker till måltiderna. Det är väldigt ovanligt att friska vuxna människor får i sig för lite vatten.
Hur vet man att man har vätskebrist?
Ett klassiskt symtom på vätskebrist är huvudvärk. Ingen vet varför det kan ge ont i huvudet. En teori är att det beror på en spänning som uppstår i hjärnhinnorna. Vätskebrist kan också leda till koncentrationssvårigheter. En person som inte får i sig tillräckligt med vätska får svårare att lösa problem under tidspress sägs det.
Varför behöver vi fylla på med vatten? Här har vi några anledningar…
- Träna bättre. Att svettas vid fysiskt arbete är något som måste ske för att kyla ned kroppen, men samtidigt tömmer det kroppen på vätska. Och en vätskeförlust på bara två procent, vilket är cirka 1,5 liter vatten, minskar prestationsförmågan med upp till 20 procent. Ju bättre vätskebalans, desto längre tid ligger kolhydratdepåerna kvar i musklerna. Vatten ger fasta muskler.
- Hålla vikten. Lika ofta som du tror att du är hungrig är du egentligen bara törstig, men man har ett lite konstigt sug i magen som lätt kan misstolkas för hunger. Då kan ett eller några glas vatten vara allt som behövs för att hungerkänslan ska försvinna tills det är dags att äta igen.
- Slipp förkylningar. Slemhinnorna i mun, hals och näsa är fulla av antikroppar som behövs för att bekämpa virus som man kan andas in eller få i sig via maten. Här är vattnet jätteviktigt, får du inte i dig tillräckligt med vätska torkar slemhinnorna ut och blir mottagliga för infektioner som kan orsaka förkylningar, halsfluss och hosta.
- Må bra på resan. Många har problem med trötthet och svullna ben under flygresorna. En stor del av orsaken är den torra luften som suger ut vattnet ur kroppen vilket gör att du torkar ut snabbare än vanligt. Mindre syre gör det svårare att andas, och vätskeförlusten ökar. Drick extra innan du går ombord och ha med dig vattenflaska om det är möjligt. Undvik drycker med alkohol och koffein i på planet!
Tips är att fylla en kanna eller karaff och se till att du stämmer den innan dagen är slut! Och testa att ha i någon lätt smaksättare – citron, gurka eller varför inte hallon eller blåbär. Det brukar jag köra till barnen ibland så blir vattnet lila eller rosa och det känns plötsligt väldigt festligt! Skål:)
