RÖRLIGHET OCH RÖRLIGHETSTRÄNING

Rörlighet handlar om förmågan till rörelse i en eller flera leder. Främst begränsas rörligheten av bindväven (fascian) i våra muskler även om det finns andra parametrar som också påverkar. I begreppet ”rörlighetsträning” brukar alla former av töjnings- eller strecthövningar ingå, där man antingen arbetar statiskt eller dynamiskt med muskeln för att försätta den i ytterlägen och därmed öka rörligheten. Den statiska rörlighetsträningen är stretching där du töjer muskeln i en och samma position, och håller ett antal sekunder eller minuter. Dynamisk rörlighetsträning utförs i ett flöde – väldigt vanligt i många yogaformer. Läs gärna mer om rörlighet och få tips på grymma övningar av Sebastian som skriver om detta regelbundet! 

Varför är rörlighet viktigt?

För de flesta aktiviteter är det bra att ha en god aktiv rörelseförmåga i musklerna. Detta för att kunna utföra en styrkeövning korrekt eller t.ex. ta ut löpsteget optimalt. Träningen bli helt enkelt mer effektiv!

Rörlighetsträning i någon form mår alla bra av. Idag är väldigt många människor oerhört stillasittande på dagarna och rörligheten blir då extra viktig, faktiskt lika viktigt för ens hälsa som konditions-och styrketräning! 

Yoga – en härlig form av rörlighetsträning!

Varför blir vi så orörliga och stela då? 

Det finns flera olika anledningar till varför vi blir stela, och det skiljer sig såklart mycket från individ till individ. Åldern kan t.ex. ha en inverkan på rörligheten, eftersom vi med åren får mer bindväv kring musklerna. Men det finns andra faktorer som ofta har betydligt större påverkan, som inaktivitet och upplevd instabilitet.

Att vara inaktiv här innebär hela enkelt att du inte använder dina muskler tillräckligt mycket, vilket gör att du förlorar styrka och rörlighet. Med upplevd instabilitet menas att kroppen upplever att du är instabil någonstans och vill skydda detta område genom att strama upp och kompensera med någon annan muskel.

Därmed kan det vara så att det inte hjälper med ”bara” utöva rörlighetsträning och tro att du ska bli rörligare. Du behöver nämligen även åtgärda/adressera din passivitet och/eller instabilitet eftersom kroppen annars inte kommer släppa på spänningarna.

Aktiv vs passiv rörlighet

Aktiv rörlighet innebär den rörlighet du kan skapa med vilja och av egen kraft, som hur djupt kan du göra en knäböj eller om du kan sträcka armarna rätt upp över huvudet utan att böja armbågarna.

Passiv rörlighet är när du tar hjälp av ett yttre motstånd för att komma djupare i en position. Du kanske använder ett band runt foten när du stretchar baksida lår eller tar tag om foten och drar när du vill töja framsidan av låret.

Om du har problem med din aktiva rörlighet behöver det inte betyda att du har problem med stela muskler – det kan faktiskt även handla om muskelsvaghet i just den delen av kroppen.

Fördelar med rörlighetsträning

  • Ökar det allmänna välbefinnandet.
  • Fungerar lugnande för både kropp och själ.
  • Bidrar till att göra din styrke- och konditionsträning mer effektiv och säker.
  • Ökar, eller bibehåller smidighet och minskar begränsningar i vardagen.
  • Kan ge en förbättrad prestation inom andra träningsformer och sporter.
  • Förbättrar hållningen.
  • Förebygger skador och snedbelastningar.

Komplettera gärna dina ”vanliga” träning med lite rörlighetsövningar om du vill. Det kan vara allt från att värma upp med några solhälsningar, till att avsluta passet med några sköna stretchövningar. Som alltid, all träning är bättre än ingen – det gäller även rörlighetsträning!

SparaSpara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: