Träningen som ventil

Träning kan ju som bekant ha många syften, men för väldigt många är den också en ventil. Ett sätt att rensa tankarna, reda ut vad som egentligen är viktigt och byta ut de där snurriga tankarna mot lite mer klara, och förhoppningsvis, positiva tankar. Man rensar huvudet och fyller på med bra energi. Det är sällan man känner sig speciellt upprörd eller arg efter ett träningspass! Dessutom kan ilska eller irritation göra att du känner dig sjukt stark under passet – en skön känsla att få ta i och få utlopp för allt!

Olika former av träning

För dem som tränar mycket löpning, cykling eller liknande så är det ju ett fantastiskt sätt att ta ut sig på. Att pusha kroppen, ligga på tröskeln till mjölksyra, och ibland kanske spränga den. Det kan faktiskt fungera som en form av stresshantering. Många utsätts för mycket stress i vardagen i sina jobb, med höga krav och förväntningar på prestationer. När du tränar frigörs endorfiner som gör dig avslappnad och glad. Träningen ger även många en anledning att gå ifrån jobbet i tid, och det är ju inte heller så dumt:)

Många använder även yoga som en form av ventil. Det kan hjälpa många att bli bättre på att leva här och nu. Det är ju nämligen rätt svårt att praktisera yoga (i alla fall på ett bra sätt) om du inte är närvarande – även om det kan vara nog så svårt ibland. Med vardagens stress, mycket på jobbet och ett vardagspussel som ibland är svårt att få ihop, är yoga verkligen en chans att vila, både för hjärnan och kroppen.

3 av 4 mår bättre efter ett träningspass

Det här är inget nytt egentligen. Och det är framförallt vetenskapligt bevisat att träning och fysisk aktivitet verkligen har många fantastiska hälsoeffekter – både för kropp och knopp.

En ny undersökning, som utförts av YouGov på uppdrag av friskvårdskedjan Fitness24Seven, visar att ”det inte bara är magrutor och stora biceps som motiverar svenskarna att gå till gymmet varje vecka”. Allt fler har förstått att fysiskt aktivitet är bra för hjärnan och att träningen kan hjälpa oss att må bättre. Nästan tre av fyra av de tillfrågade, 72 procent, uppgav att det upplevde en positiv mental effekt och att de mår och presterar bättre efter ett träningspass. Välbefinnandet ökar helt enkelt.

Mer statistik:

 • 61 procent angav att de sov bättre
 • 60 procent kände att de blev på bättre humör
 • 58 procent kände sig mer avslappnade
 • 40 procent av de tillfrågade uppgav att träningen hjälpte dem att tänka bättre
 • 24 procent ansåg att träningen gjorde dem till bättre problemlösare.

Att använda träningen som en ventil för att bli av med stress, negativa känslor, eller bara surret i huvudet i en kaotisk vardag blir allt vanligare.

Och man känner ju igen känslan så himla väl. Har man en dålig dag, känner sig låg, arg, irriterad eller annat så mår man ju så otroligt mycket bättre bara man kommer ut och tränar. Som en ny människa! Ibland glömmer man bort det och/eller tror inte man orkar träna just då. Men det är ju oftast precis det vi behöver!

2 reaktioner till “Träningen som ventil

 1. Jag kan skriva under på allt. Vill inte tänka på hur jag mått utan träningen!

  Gilla

  1. Eller hur – kan bara instämma. Tänk vilken skillnad lite träning kan göra en dag när man känner sig låg!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: