Digital detox – semester från mobilen?

Idag fick jag mig en spontant digital detox. Jag och en vän befinner oss i Åre och skulle ut med varsin sup på Åresjön för att paddla. Ingen av oss hade någon passande vattentät väska så vi lämnade helt enkelt mobiler tillsammans med värdesaker och i princip ALLT ANNAT på land och drog iväg. Och herregud vad skönt det var!

Mobilen är ofta det första vi ser när vi vaknar och det sista vi lägger ifrån oss vid sängen innan vi ska somna. Det krävs därför en viss självdisciplin för att inte konstant hålla på och kolla sin mobiltelefon. Vi använder den ju till allt! Sociala medier i allt större utsträckning såklart, men även för att kanske hålla oss ajour med jobb via mailen, nyheter, hur vädret ska bli osv. Det kan vara rätt svårt att slita sig och lägga undan den helt Men det har faktiskt sina fördelar.

Vad är det då som är bra med en digital detox?

  1. Hjälp hjärnan att hitta nya banor. Utan ständiga digitala intryck ger du hjärnan en chans att omsätta semesterlugnet till bra idéer. När de inte utsätts för konstant stimulering kan våra hjärnor börja sortera och prioritera bland all information och intryck vi tar. Det är då hjärnan kan hitta nya kopplingar och tankebanor som resulterar i små och stora idéer.
  2. Koppla från och koppla av. Studier visar att minskat mobilanvändande kan sänka kroppens kortisolnivåer. Kortisol är ett stresshormon som i sig inte är dåligt. Det hjälper oss hantera svåra situationer och ökar även vid positiva stressfaktorer som till exempel när du blir förälskad. Däremot kan höjda kortisolnivåer under en längre period exempelvis försämra vårt immunförsvar.
  3. Få tid till dem du verkligen bryr dig om. Ibland kan det bästa vara att bara vara med varandra, utan distraktioner eller avbrott. Det är stunderna tillsammans som ofta blir det bästa du får med dig hem från semestern.

Men man måste såklart inte stänga av mobilen för gott! En digital detox ska få dig att må bra och inte blir stressad eller må dåligt. Det finns ju trots allt en hel del fördelar med att vara uppkopplad. Det kanske räcker med att köra mobilfritt en dag under semestern? Eller en halv. Eller endast nyttja hotellets wifi under 1tim per dag? För min del blev den digitala detoxen bara en halvdag och den var varken planerad eller i grunden frivillig. Men inte desto mindre välbehövlig för det!

Källa TUI.

2 reaktioner till “Digital detox – semester från mobilen?

  1. Det er så fint med digital detox ❤ Hvordan var det på SUP, var det vanskelig/svårt?

    Gilla

  2. Det var väldigt härligt! Inte så svårt faktiskt, den är ju rätt stor så inte så svårt att hålla balansen ändå. Du får testa!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: