Vabruari är här – ät er friskare!

Så här års kommer förkylningar, influensan och/eller kräksjukan ofta som ett brev på posten. Februari är den månad då flest är hemma med sjuka barn enligt Försäkringskassan. Man kan se samma mönster i statistiken sedan mitten av 1990-talet, och det matchar även Folkhälsomyndighetens statistik på hur säsongsinfluensor slår mot landet.

Tips för att minska risken att bli sjuk:

 • Tvätta händerna för måltider och efter toalettbesök.
 • Tvätta snuttefiltar och gosedjur. Även handdukar.
 • Undvik stora folksamlingar. Det gäller både vuxna och barn.
 • Hosta och nys i armvecket.

Det kan tyckas konstigt att det alltid är samma visa i just februari. Virus och bakterier finns ju och kan spridas under hela året. Men just under vintermånaderna, när vi inte är ute lika mycket utan mer och närmare varandra inomhus så tenderar vi att exponeras lättare för virus – och då även bli sjuka. Barn på förskolan är dock ute ganska mycket och regelbundet även på vintern, medan många vuxna tenderar att bli inne till större del. Så frågan är egentligen vem som smittar vem?!

Oavsett kan det vara bra att ge sig själv och barnen de bästa förutsättningarna för att bli och/eller hålla sig friska. Boosta er själva med riktigt bra mat – fulla av mineraler, vitaminer och antioxidanter! Nedan några livsmedel det kan vara extra bra att ha hemma så här i vabruari.

 

Fyll på i skafferiet med bra mat!

Vitlök

Innehåller antibakteriella ämnen och kan också motverka virusinfektioner. Låt skivade klyftor dra tillsammans med honung och timjan över natten. Ta sedan en tesked mot luftvägsbesvär och halsont.

Ingefära

Ingefäran förhindrar och lindrar förkylning och innehåller massa antioxidanter. En annan bra sak med ingefäran är att den verkar anti-inflammatoriskt. Det bästa är om du regelbundet äter det tillsammans med maten. Gör smoothie, juice eller te med ingefära eller riv det över maten.

Honung

En lenande dryck mot halsont – blanda honung med ditt favorit-te eller hett vatten. Honung är också slemlösande och kan lindra envis hosta.

Citron

Citron är antiseptiskt och verkar sammandragande. Svullnaden i svalg och näsa avtar med hjälp av fruktens saft och skal. Citron är dessutom laddad med C-vitamin, som boostar immunförsvaret. Pressa färsk saft och drick eller gurgla!

Morot

Även morötter är slemlösande och har en lätt bakteriedödande effekt. Rårivna morötter till maten eller morotsstavar som snacks/mellanmål är perfekt till barnen – eller dig själv!

Blåbär

Blåbär har många positiva egenskaper. För magens skull kan man äta färska bär om man är hård eller förstoppad, medan blåbärssoppa eller saft är bra vid diarré eller lös mage.  Blåbär innehåller dessutom en rad viktiga mineraler och vitaminer. Bland annat innehåller de magnesium, mangan, kalcium, kalium, järn och B-vitamin. Och så mängder av det viktiga C-vitaminet och massor med antioxidanter.

blåbär - ät dig friskare

Linfrö

Linfrön innehåller bl.a. Omega 3 och magnesium – som båda ha positiva och avslappnade effekter på luftrören och gör det lättare att andas.

Mynta

Gör en stor kanna med myntavatten och drick under dagen. Mynta är en riktig näringsbomb med C-vitamn, folsyra, järn och magnesium.

krya på er – eller försök hålla er friska! Och glöm inte följa mig på @pt_pepp 

 

SparaSpara

3 reaktioner till “Vabruari är här – ät er friskare!

 1. Intressant med linfrön, äter en del sådant. Kanske min infektion jag har i kroppen lämnar den snart för skulle vara skönt att bli av med detta :/

  Gilla

  1. caroline

   Ja, det hoppas vi på! 1msk om dagen brukar vara rekommendationen. Krya på dig!

   Gilla

 2. […] Har skrivit om just förkylningar och att boosta sig själv i samband med ”vabruari”, läs gärna mer här! […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: