Längdstyrka inför Tjejvasan! 

Att träna längdstyrka är ett bra komplement till den vanliga längdskidåkningen.

Ska du köra Tjejvasan, Kortvasan, Öppet Spår eller Vasaloppet? Då är det en god idé att lägga extra krut på träningen nu de sista veckorna för att orka genomföra loppet på ett mer tillfredställande och härligt sätt!

I vissa delar av landet är snötillgången inte jättestor och det kan vara svårt att få till tillräckligt med träning i spåren. Då behöver man hitta annan form av träning som kan vara gynnsamt senare i spåren, som t.ex. styrketräning. Då menar jag inte att man måste lyfta massa tunga vikter på gymmet. En skidåkare bör träna sin styrka främst för att hålla sig skadefri och för att förbättra kraften och uthålligheten i stakningen.

langdstyrka-infor-tjejvasan
Längdstyrka inför Tjejvasan

Längdstyrka – tips på pass

Åtminstone ett pass i veckan bör vara ett styrkepass med fokus på de muskler du jobbar med vid längdskidåkning. Välj ut några enkla men effektiva övningar såsom armhävningar, plankan, utfallssteg, dips och rygglyft eller ryggrodd med gummiband om du har ett sådant. Alla dessa övningar kan du genomföra hemma på mattan eller utomhus, det krävs inget gym! Kör förslagsvis en liten cirkel med de 5 övningarna, 45sek, vila 15sek.

Stakmaskinen – din bästa vän!

Den absolut bästa formen av träning inför loppet är den du får i samband med stakning. Staka kan du dock göra utan snö – antingen på rullskidor eller på gymmet, i stakmaskinen. Där har jag själv tillbringat rätt mycket tid de senaste månaderna då snötillgången i Stockholm varit sisådär. Och som sagt, att bygga en stark bål är otroligt viktigt för att minska risken för överbelastningsskador – men se till att jobba med just bålen och inte bara armarna. Tydligt i bilden nedan vad som är rätt!

Längdstyrka
Längdstyrka – bygg bålstyrka i stakmaskinen

Seedningslopp – ditt bästa träningspass?

Har du möjlighet att åka något extra lopp innan ditt Vasalopp – gör det! Det är det absolut bästa träningspasset för en Vasaloppsåkare, och gör att du får stå i ett bättre startled på själva Vasaloppet. Ett seedningslopp är ett långlopp på minst 40 km i klassisk stil som godkänts som seedningsgrundande för Vasaloppet (minst 15 km gäller för Tjejvasan). Sedan 2012 fungerar även rullskidtävlingen Alliansloppet som seedningsgrundande för Vasaloppet.

Fördelar med ett seedningslopp:
  • Du lär dig hur din kropp fungerar på tävling
  • Du lär dig hur du ska äta och dricka före, under och efter loppet
  • Du lär dig hur du ska klä dig inför ett lopp
  • Du lär dig (kanske) att hantera nervositeten inför ett lopp
  • Du lär dig hur du hur ska tävlingsvalla dina skidor
  • Du lär dig hur det är att starta med flera hundra andra skidåkare
  • Du lär dig att åka i klungor

En snörik skidsäsong finns det långlopp nästan varje helg från början av januari till slutet av februari runtom i hela Sverige. Nedan en länk till kommande seedningslopp.

http://www.vasaloppet.se/lopp/skidlopp/vasaloppet/seedning/seedningslopp/

Och behöver du kolla var närmsta spår finns, eller hur underläget verkar finns all information du behöver här:

www.skidspar.se

För fler längdtips, kolla tidigare inlägg kring längdträning och teknik [här]

Lycka till, vi ses i spåret. Eller på instagram! @pt_pepp

 

SparaSpara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: