Träningstips: Så hinner du med träningen i en stressig vardag

Jag får ganska ofta frågor kring träningstips och just kring hur och när man ska hinna med den?

I måndags skrev jag om återhämtning och vila – och hur man i en väldigt stressig vardag kan behöva just träning/motion för att bättre hantera stressen.

Men många gånger är det ju just tiden man känner att man inte har. Det kan ju kännas nästintill ironiskt på sätt och vis. För att bli mindre stressad behöver man träna, men man är så stressad att man inte känner att man hinner träna. och så där fortsätter det. Det kan vara ganska svårt att bryta mönstret.

Träningstips: Så bryter du mönstret och får in träningen i vardagen.

  • Pendelträning. Att cykla, springa eller att åka rullskidor till jobbet är bland den mest tidseffektiva träningen som finns. Slipp bilköer, rödljus och isiga framrutor. Du behöver inte träningspendla till jobbet varje dag och inte båda vägarna, men du kan till exempel åka rullskidor ena vägen och buss eller bil andra vägen. Många arbetsplatser har dusch numera, och kanske t.o.m. skåp där du kan förvara ombyteskläder.
  • Hemmaträning. Vill du minimera ställtiden för träning kan du enkelt träna hemma i vardagsrummet. Eller varför inte använda trapphuset där du bor för intervaller? Investera i några gummiband och om du vill en kettlebell, och vips har du fått ditt eget hemmagym. Det kan vara lättare att få in hemmaträningen i ett stressigt liv eftersom du inte måste ta dig någonstans. Barnen kanske har somnat och du kan köra ostört en stund för dig själv. Se kvällsträna längre ned!
  • Morgonträning. Morgonstund har guld i mun. Ett smart sätt att få sin träning att bli av är att stiga upp tidigt. Gå upp före de andra om du har familj/barn, och kör 30-45 minuter innan frukost så äter inte träningen av familjetiden. Det brukar kännas väldigt skönt resten av dagen när man har tränat på morgonen.
  • Eller kvällsträning. För många är det ovant att träna efter middag och nattningar. Men är det enda sättet att få träningen att bli av kan det vara värt det, trots att vissa upplever att de går upp i varv och får svårt att somna. Testa, för vissa kan sen träning ge helt motsatt effekt och nattsömnen blir god som aldrig förr.
  • Middagsträning. Ska ni på kalas eller middag X natal km/mil hemifrån? Kanske kan du passa på att cykla eller springa dit och skicka med ombyte med övriga familjen om du kan. Alternativt hem? Så behöver du bara en liten ryggsäck med dig och kan duscha hemma i lugn och ro sedan:)
  • Barnvagnsträning. Är du föräldraledig? Det finns en uppsjö av bra barnvagnar anpassade till löpning och cykling. Det finns även så kallade multivagnar, som fungerar till både löpning, cykling och rullskidsåkning. De flesta barn brukar gilla att ligga/sitta i vagnen och se sin förälder ”in action”. Läs även mina tidigare inlägg kring gravidträning och mammaträning.
  • Matlagningsträning. Ja, vad kan man göra medan man står vi spisen och väntar, steker, vänder eller rör? Den gravida kan alltid träna på att knipa! Det kan förresten alla kvinnor träna då och då. Och utöva det så finns det ju en uppsjö med övningar som funkar, allt från tåhävningar till knäböj, till att träna buktryck. Vill du flåsa lite mer så kör upphopp eller stjärnhopp – men akta så du inte flaxar av kastrullerna från spisen bara:)
Träningstips – kettlebell hemma!

 

Ett helt annat tips kan vara att klä på sig träningskläder direkt på morgonen på helgen. Du blir undermedvetet inställd på att träning ska ske, och om du har barn så brukar det kunna gå att få till lite träning utomhus, i lekparken, i väntan på dansen eller fotbollsträningen osv.

Vissa gånger kanske träningen inte blir ”perfekt” eller supereffektiv. Men kom ihåg att all träning är bättre än ingen träning! PEPP:)

@pt_pepp

SparaSpara

En reaktion till “Träningstips: Så hinner du med träningen i en stressig vardag

  1. […] där perfekta, effektiva timslånga passet i en fullspäckad vardag. Jag har tidigare skrivit om träningstips och hur man man få till lite träning i ”samband med något annat”, såsom pendla till jobbet […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: