Krydda mera – förhöj smakupplevelsen och boosta din hälsa!

Vilka kryddor pratar vi om här? Ja, då menar jag kanske inte att du ska tömma saltkaret i grytan precis… Men det finns många härliga kryddor och örter som inte bara ger en förhöjd smakupplevelse, utan även har fantastiska hälsofördelar.

Några riktigt bra kryddor&örter

  • Basilika innehåller oljor som anses ha antiinflammatoriska egenskaper och kan lindra tarminflammationer och ledgångsreumatism. Kryddan har också antibakteriella egenskaper samt innehåller magnesium som har en lugnande effekt på muskler och blodkärl. Gott att anta färsk i sallader!
  • Salvia sägs kunna förbättra minnet och har i studier visat sig kunna skydda hjärnan från processer som leder till Alzheimers sjukdom. Inte dåligt faktiskt! I likhet med många andra örter och kryddor har även salvia antiinflammatoriska och antibakteriella effekter. En del forskare menar att tillskott av salvia kan hjälpa till att förebygga diabetes typ 2. Så ät mer salvia, helt enkelt:)
  • Gurkmeja är släkt med ingefära och har historiskt varit mest känd för att ge curry dess starka, gula färg. Numera pratas det ofta om den gula kryddan och det är inte så konstigt! Den aktiva substansen i gurkmeja, kurkumin, är en stark antioxidant med antiinflammatorisk effekt. Det anses att gurkmeja kan ha en positiv effekt på bland annat ledgångsreumatism, tarmsjukdomar och allergier.
  • Persilja är en riktigt bra antioxidant, och dessutom bra för både blodet och immunförsvaret. Persilja är även bra mot inflammationer, anses vara urindrivande. Att äta persilja regelbundet ger dig en stor mängd vitamin K som förbättrar din benhälsa, då örten fungerar som en proteinmodifierare. Persilja är dessutom rik på A-vitamin, B-vitaminer (B1, B2, B3, B5, B6 och B9) och folsyra. Den ger dig samtidigt mycket kalium, kalcium, zink, fosfor, järn och magnesium. Vilket hälsoboost!
  • Liksom kryddpeppar innehåller muskotnöten eugenol, en kemisk förening som påstås vara bra för hjärtat. Muskotnöten har även starka antibakteriella egenskaper, bland annat har man sett att den dödar en rad bakterier i munhålan som bidrar till att orsaka karies. Akta er, tandtrollen! Forskare har också sett att muskotnöten har antidepressiva egenskaper.
  • Gräslök är bra för vårt cirkulationssystem. Den är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter, men även på vitamin K, vilket är avgörande för friska ben långsiktigt. Klipp över salladen eller strö över en omelett eller kokt färsk potatis.
  • Rosmarin innehåller antioxidanter och mineraler som kan stärka immunförsvaret. Rosmarin är också känd för sin positiva effekt på blodcirkulationen då den stärker kapillärerna. Dessutom ska det vara bra för matsmältningen och hjälpa till om man har lite långsam mage.
  • Pepparmynta är en hybrid mellan vattenmynta och grönmynta som har använts i tusentals år inom folkmedicinen. Bland annat har den nyttjats för att stimulera matsmältningen och för att lindra symtom som gasbildning, diarré och matförgiftning. Örten verkar genom att lugna musklerna i magen och på så sätt förbättras flödet av galla, vilket möjliggör att maten kan passera snabbare. Härligt att bara ha några blad i en kanna vatten!

 

Kom alltid ihåg att du får mest näringsämnen genom att äta dina örter råa. Och skölj dem inte – då tvättar du bort stora delar av alla nyttigheter i bladen!

Ha en riktigt skön fredag och helg, och krydda på:)

@pt_pepp 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: