Nu har jag genomfört 10dagar i programmet med Nilla’s kitchen – en kostomställning med ren och läkande mat som fungerar som en rejäl höstboost för min del.
Varför en höstboost?
Den här årstiden är tuff för många. Mörkret faller, det bli kallt, ruggigt, regnigt och man vill helst bara kura upp sig i soffan och äta en bit choklad – eller tio!! Detsamma gäller för mig vissa dagar.
Att ta bort socker, mejeriprodukter, vete/gluten samt såklart även alkohol under 21 dagar är ett sätt att verkligen ge kroppen kärlek och ENERGI! Men inte bara fysiskt, utan även mentalt. Man mår så otroligt mycket bättre även i knoppen av att äta bra mat, och dra ner på socker och snabba kolhydrater. Så varför inte ge sig själv de bästa förutsättningarna för att palla med höstmörkret?
Reflektioner
Är alltså inne på dag 11, så är halvvägs in i detta 3veckors program. Som jag skrivit om tidigare, så var jag lite trött, orkeslös och hade ont i huvudet de första dagarna när utrensningen drar igång i kroppen. Men efter dessa inledande dagar har jag känt mig väldigt pigg, haft mycket energi och en lätt och skön känsla i kroppen. När man väl drar igång och gör förändringar så blir man också mycket mer medveten kring sig själv och sin kropp. Det är som att man plötsligt stannar upp och lyssnar på sig själv, på kroppens signaler. Det är lätt att bara rusa igenom vardagen och äta på ren rutin utan att veta om man är hungrig, törstig eller kanske inget alls?
Så… 10 dagar in i höstboosten mår jag väldigt bra!
Jag äter relativt bra i grunden, så den stora skillnaden för min del har varit att helt utesluta alkohol och socker. Använder mig av väldigt lite mejeriprodukter redan (sedan min först omgång med Nilla). Pasta, bröd osv äter jag då och då, fast ganska begränsat. Men såklart påverkas jag positivt att utesluta snabba kolhydrater.
Den absolut störa skillnaden för min del är det mentala. By far!
Känner mig så otroligt pigg i huvudet. Klar i knoppen! Hjärnan känns alert och jag får så mycket gjort. Är relativt effektiv även i vanliga fall, men nu med en lätthet i huvudet som är väldigt härlig:)
Kroppen känns såklart också väldigt bra. Även den känns liksom piggare och lättare. Har inte vägt mig på superlänge och gjorde det heller inte inför omställningen så har ingen aning om jag gått ner i vikt eller inte. Och det var inte det som var poängen heller. Men jag har en lätthet i kroppen nu som jag inte kände på samma sätt innan. Känner mig dessutom stark! Och det är viktigt. Det är inte svag lätthetskänsla – det är en stark sådan:)
Känslomässigt ätande
Nilla skriver också mycket om känslomässigt ätande vilket jag tror många kan känna igen sig i, i någon utsträckning. Man ”använder” mat för att förstärka och/eller döva känslor. Något ska firas och då dricker vi gärna lite vin eller kanske champagne och unnar oss något riktigt gott till. Eller det berömda s.k. tröstätandet. Men det finns något i detta som går djupare än att bara äta lite glass och tycka synd om sig själv en stund. Ofta är det ett sätt att trycka tillbaka känslor vi inte orkar med i stunden. Eller kanske alls.
Det handlar inte om någon direkt ätstörning, men å andra sidan är det kanske inte ett helt balanserat förhållningssätt till mat heller. Det handlares om att man inte reflekterar alls kring sitt beteende. Är jag hungrig? Är jag sugen på riktigt? Ibland är man ju faktiskt det – men många gånger kanske inte?
Att stanna upp som man tvingas göra i detta program under 3veckors tid och utesluta just socker bidrar hur som helst till en så mycket större medvetenhet kring sig själv, sitt sug och sina beteenden.
Tips – recept!
Har testat några nya recept, och hittat några nya favoriter senare veckan. Håll till godo!

Recept – dressing
- 3 msk olivolja
- 1 msk vit balsamvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 0,5 tsk honung, flytande
- 1 krm salt, efter smak
- 1 krm svartpeppar, efter smak



Recept (1 port)
- 1 avokado
- 1 banan
- 1 msk citronsaft
- ev. lite vaniljpulver
- Lite mandelmjölk, kokosmjölk eller annan vegetabilisk mjölk att anpassa konsistensen med.
Och ett bonusrecept som jag tyvärr inte har någon fin bild till…
Ljummen sallad med superfoods
Tar ca 40 min att tillaga + nedkylning. För extra protein passar kikärtor eller kyckling perfekt!
Ca 2 port
- 250 g sötpotatis
- 1 nypa chiliflakes eller torkad chilli
- 1 krm mald koriander
- 1 krm tsk kanel
- 1 msk olivolja
- havssalt
- nymalen svartpeppar
- 2 dl färdigkokad quinoa
- 0,5 stort broccolihuvud
- 0,5 dl pumpakärnor
- 0,5 granatäpple
- ca 1-2 msk olivolja
- 1-2 msk citronsaft
- 1,5 dl blandade groddar
- 0,5 tsk sambal oelek eller 0,25 röd chili
- 0,5 knippe färsk koriander, grovt hackad
- En mogen avokado, delat i kuber
- antingen serverar du salladen som den är, eller tillsätter ca 2 dl kokta kikärtor för extra protein (vegan) eller tillsätter ca 200 g stekt/grillad kyckling.
Gör så här:
Värm ugnen till 225 ° C. Skrubba sötpotatisen ren och skär i 2 cm kuber. Vänd kuberna i en långpanna med olivolja, salt, chiliflakes, mald koriander och kanel. Rosta i ugnen i ca 30 min eller tills sötpotatisen är gyllene.
Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen och häll bort överflödigt vatten. Koka upp en liter vatten. Skär broccolin i små buketter och placera i en skål och häll det kokande vattnet över. Låt stå i 3-5 min och häll sedan bort vattnet. Ta sötpotatisen ur ugnen och låt den och quinoan svalna, något.
Rosta pumpakärnor i en torr stekpanna på medelhög värme i 2 till 3 minuter. Dela granatäpplet i fjärdedelar och pressa saften från en fjärdedel ned i en stor serveringsskål. Tillsätt olivolja och citronsaft. Vispa ihop till en dressing och krydda med salt och peppar. Smaka av och krydda mer om det behövs.
Banka ur granatäppelkärnorna ur en fjärdedel genom att slå på utsidan av skalet ganska hårt med baksidan av en sked och pilla. Blanda sedan ihop alla ingredienser tillsammans med dressingen i en stor serveringsskål. Sötpotatisen och quinoan kan vara varm men bör inte vara het.
Dekorera gärna med extra korianderblad och groddar.
Så, fler uppdateringar kring höstboosten kommer nästa vecka!