Höstboost – dag 19!

Det har snart gått tre veckor sedan jag började med Nilla’s kitchen’s onlineprogram och kostomställning – och den rejäla höstboost som jag kände att jag behövde.

Det har varit lite upp och ned under dessa 19 dagar jag hittills kört. Första 3-4 dagarna var jag trött, orkeslös och hade huvudvärk p.g.a. omställningen och utrensningen – läs hela inlägget här. Efterföljande 5-6 dagar kände jag mig otroligt pigg och hade så mycket energi! Jag kände mig stark fastän jag hade en lugn period träningsmässigt (läs mer här). Intressant nog dippade jag lite igen efter det. Efter att jag känt mig så pigg och vital! Men till saken hör att jag drog på mig en förkylning och hade någon liten infektion i kroppen. Inget som blommade ut ordentligt, men den fanns där som ett ”störmoment” i bakgrunden hela tiden.

Den här tiden är ju var och varannan människa förkyld och/eller sjuk så egentligen inget konstigt med det. Men jag tyckte först att det kändes lite konstigt att jag drog på mig en förkylning när jag ätit så rent, läkande och hälsosamt – och dessutom mått så bra. Men omställningen kroppen går igenom när man utesluter allt socker, alkohol, mejeriprodukter samt vete/gluten är större än jag tänkte på. Och självklart kan man under en sådan period när kroppen håller på att ställa om sig, rensa ut och anpassa sig till nytt – nästan vara extra mottaglig för infektioner.

Hur som helst höll det i sig 5-6dagar men lossnade nästan helt under helgen då jag såg till att få ordentligt med sömn!

 

Några tips?

Såklart. Här kommer ett par recept som jag verkligen gillar!

Flapjacks (ca 14bitar)

  • 100g valnötter
  • 0,75dl färska dadlar (jag har lite mer för att degen skulle bli ”blöt” och inte smula).
  • 1krm salt
  • 1krm vaniljoulver
  • 0,5tsk malen kardemumma
  • 2dl kokosflingor
  • 2dl havregryn

Mixa nötterna först. Tillsätt resten och mixa tills dadlarna är ordentligt finfördelade. Testa degen genom att ta upp lite och krama i handen. Om den håller ihop är det bra. Om den faller isär och smular kan du tillsätta fler dadlar och mixa igen. Tryck ut degen i en form klädd med plastfilm och skär i bitar.

Barnen ÄLSKADE de här!

 

Ser inte alls lika proffsiga ut som Nillas, men de var goda iaf!

 

Rostad kyckling och grönsaker i långpanna

Hela receptet och härlig bild nedan!

 

Frukost/melliskakor (14-16st)

  • 3,5 dl glutenfria havregryn
  • 3,5 dl mandelmjöl (kan ersättas med 1 dl kokosmjöl)
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 dl russin
  • 1 dl pumpakärnor eller grovt hackade nötter
  • 120 g mandelsmör (kan ersättas med solrossmör eller annat nötsmör)
  • 1,5 dl osötat äppelmos eller mosad banan
  • 2 msk (eller mer efter smak) flytande honung (eller agavesirap)
  • 0,5 dl vatten eller något mer efter behov.

Värm ugnen till 175°C. Täck en plåt med bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser inklusive russin och pumpakärnor. Vispa ihop mandelsmör, äppelmos, honung och vatten och häll över havregrynsblandningen. Blanda väl. Klicka ut smeten på bakplåten, platta till kakorna lite. Grädda i ugnen ca 12 minuter, tills kanterna blivit gyllene.

 

Fler bilder!

Börjar vare morgon med varmt/ljummet citronvatten med ingefära

 

Hummus – en stående favorit tillsammans med grönsaksstavar.

 

Chiapudding med bär och frömüsli från Café Pascal. En favorit!

 

Tips – om man inte orkar göra egen:)

Ett sista inlägg kring höstboosten och kostomställningen kommer nästa vecka. Vad jag tar med mig vidare i vardagen, nya favoritrecept, reflektioner och annat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: