Månadsinspiration – Maj

Jag får en hel del förfrågningar om allt från övningar och pass till tips på middagar och färdiga recept. Jag har därför bestämt mig för att dela med mig av detta plus lite annat smått och gott till alla er som är intresserade!

Det är många som spenderar mer tid än vanligt hemma nu p.g.a. Corona. Kanske sitter man halvtaskigt vid köksbordet eller t.o.m. i soffan och jobbar sig igenom dagarna via dator, videosamtal och slack-chattar. Det blir mindre rörelse i form av vardagsmotion samt små naturliga breaks till kaffemaskinen, mötesrummen eller lunchrestaurangen. Därför tänkte jag bjuda på några tips och övningar som funkar bra att utföra hemma, och som ni med fördel kan baka in under dagens ”kontorstimmar” för att få in mer rörelse i kroppen.

Rörlighetsövning: Huksittande

Inled gärna med en ryggrullning där du sätter hakan mot bröstet och sedan rullar ned ryggen, kota för kota, tills du är dubbelvikt – som en fällkniv. Sätt fingrarna under fötterna (med benen böjda om du behöver det) och sätta dig sedan ned på huk, som i en benböj. Låt rumpan sjunka så djupt som möjligt mot golvet. Är det supersvårt och stelt? Testa att stå lite bredare mellan fötterna och låt tårna peka utåt. Fortfarande svårt? Lägg två böcker under fötterna så att hälarna kommer upp lite högre än främre delen av foten. När du väl kommit ned i huksittande, utmana dig själv och se till att skjuta fram bröstbenet och hålla ryggen rak och stolt. 83FF7CD8-C4BA-48AC-ABFB-6EFAE30A6A9D_1_201_a

Sitt så länge du orkar! Eller pendla lite upp/ned om du måste det i början. Men försök att utöka tiden successivt. Från 30 sek, till 40, 50, 60 sek osv. Gör detta ett par gånger om dagen och du kommer snart att märka stor skillnad i höftböjarmusklerna!

Hemmapass med stol/bänk/pall

 1. Bulgarian Squats
 2. Kliv/hoppa upp och ned
 3. Höftlyft mig bänk. Ligg på golvet/marken med en eller två fötter på stolen och lyft upp rumpa/höft.
 4. Armhävningar mot bänk (fötter på bänk om man vill ha en tyngre övning).
 5. Mountain climbers mot bänk eller på golv/marken (se bild).
 6. Dips
 7. Stående planka med rotation.
 8. Upphopp

Kör ca 40 sek per övning, minst 2 varv – gärna 3-4st. 2 min vila mellan seten.

Enkel vardagsmiddag

Japp, i dess enklaste form. När fantasin tryter och tiden är knapp. Lösningen på alla problem? Bananpannkaka! Hur smidigt och enkelt som helst, dessutom relativt nyttigt – och åtminstone en favorit hos mina barn. Jippie!

 • 2 mosade bananer
 • 4 ägg
 • Kanel
 • Mixa!
 • Stek (trixet är att steka relativt länge på första sidan).

Servera med egen sylt. Mixa t.ex hallon med lite vaniljpulver och chiafrön. Jag gör ofta egen sylt på frysta bär. Tina bären lite och kör sedan stavmixer bara. Busenkelt, nyttigt och gott. Vill man ha lite matigare varianter så servera med keso, riven morot och sallad. Eller vad man råka ha i kylskåpet och är sugen på! 

Extra tips! Stek pannkakorna i pepparkaksformar till barnen. Obeskrivligt populärt. Absolut lite mer utmanande, men allt går om man har tålamod. Är det inte en sådan dag? Strunta i formarna 🙂

 

Familjetips

För alla er med barn som bor i Stockholmsområdet kan jag varmt rekommendera och tipsa om @family_workouts som jag och en PT-kollega, Lisa Blomquist, är initiativtagare till. Vi kör gemensam träning för stora och små – vuxna, barn och tonåringar – alla kan vara med. Initiativet startades för en dryg månad sedan och vi testar nu olika parker – allt från Vitabergsparken och Tantolunden på söder till Vasaparken och Tessinparken. På sikt kommer vi att utvärdera vilka tider och platser i stan som är mest populära.

Följ @family_workouts på instagram och facebook så missar ni inga träningstillfällen. Ett utmärkt sätt att komma ut nu i vårsolen och göra en rolig aktivitet tillsammans med barnen.

Mental hälsa & balans

Min ambition är att återkommande tipsa om övningar och rutiner för att skapa bättre välbefinnande och balans i en i övrigt ofta ganska stressig vardag med många måsten och prestationer. Månadens tips blir en andningsövning som kan vara mycket användbar för att antingen få mer energi, eller komma ned i varv.

 • För snabb energi och mer fokus. Andas genom höger näsborre.
 • För minskad stress/oro och komma ned i varv. Andas genom vänster näsborre.

Håll för vänster/höger näsborre, ha munnen stängd och andas endast in och ut genom den öppna näsborren i några minuter. Ta djupa andetag och låt magen expandera på inandning.

Erbjudande 

Det är tuffa tider för många nu, och vi drabbas på olika sätt. Ett som är säkert är att många kämpar med både träningsrutiner och bra kosthållning när man sitter hemma hela dagarna och det är lätt att göra små utflykter till skafferiet eller kylskåpet. Därför kommer jag erbjuda 20% rabatt till nya kunder på alla tjänster resten av maj!! Passa på! Boka kostrådgivning, hälsotest, PT-pass (individuellt/duo/virtuellt/utomhus/gym – ja, alla sätt att träna är ju bra) eller coachingsamtal.

För dig som redan tränar med mig då? Du får härmed hela 30% rabatt vid bokning av andra tjänster (kostrådgivning, coaching, tester etc)

Maila: info@movology.se för bokningar, frågor och förslag på upplägg. 

Önskemål?

Har du tips eller önskemål på vad du vill se och läsa mer av från mig framöver? Maila mig gärna på info@movology.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: