Det här med att komma igång…

Det kan kännas både jobbigt och nästan lite obehagligt att börja träna som nybörjare eller efter ett längre träningsuppehåll. Pulsen rusar och flåset är inte det bästa. Det kan göra att många drar sig för att träna nästa gång eller känner att det inte är för dem.

Träning är en färskvara och ju mer regelbunden den är desto större bli hälsoeffekterna. Samtidigt händer det massor i kroppen direkt när du börjar träna – och ännu mer de kommande veckorna om du biter ihop och fortsätter att hålla igång. Så kom igen och fortsätt att träna och #pinnapå! 

Att komma igång – ger direkt effekter 

 • Energiförbrukningen och förmågan att förbränna fett ökar väldigt snabbt när man börjar träna. Efter bara ungefär 4-6 veckors regelbunden träning kan din maximala fettförbränning öka med cirka 30-40 procent. Det gör det betydligt enklare att t.ex. tappa i vikt för den som vill det. 
 • Dina blodsfettsvärden förbättras direkt efter ett avslutat träningspass.
 • Även blodsockret sänks och stabiliseras direkt efter träning.
 • Ditt blodtryck sjunker till under det normala vid vila, vilket är bra eftersom hjärta och kärl då får avlastning mellan varven.
 • Musklerna stärks. Andelen mer uthålliga muskelfibrer i kroppen ökar efter bara någon veckas träning. På sikt ökar antalet kapillärer i musklerna vilket gör att de får mer syre snabbare. När musklerna blir bättre på att ta upp syre blir också andningen lättare eftersom du inte behöver få i dig lika mycket syre för att tillgodose dem. Bra va? 
 • De flesta brukar dessutom sova riktigt gott efter ett träningspass.

Effekter på lite längre sikt av regelbunden träning

 • Ditt hjärta blir starkare! Redan efter ett par månaders intensiv träning blir slagvolymen, det vill säga mängden blod som pumpas runt av varje hjärtslag, större. Dessutom sjunker både vilopuls och maxpuls.
 • Stresståligheten ökar också, eftersom du håller stresshormonet kortisol bättre i shack. Och det är ju inte fel… 
 • Dina blodkärl vidgas vilket minskar risken för blodproppar, åderförkalkning  m.m.
 • Även på lite längre sikt blir såklart sömnen mycket bättre.
 • Dessutom blir ditt allmänna tillstånd, välmåendet, oftast betydlig bättre. Du känner dig starkare, får mer energi och mår bättre helt enkelt!
Att komma igång behöver inte vara så svårt. Hitta nåt DU gillar att göra!

Träning behöver inte vara så svårt!

Man måste inte springa en ”iron man” eller anmäla sig till nästkommande triathlon för att börja träna. Träning kan ju vara dans, korpenfotboll eller powerwalks. Det viktigaste är ju att du hittar en träningsform som DU gillar, och som du tycker är rolig. För då kommer träningen blir mer hållbar och kontinuerlig över tid. Försök bara att komma upp i puls under den fysiska aktiviteten – för det är då som alla fantastiska hälsofördelar verkligen kickar igång!

Ta gärna del av vårt initiativ #PINNAPÅ om du vill hitta inspiration att komma igång och hitta träningsglädjen igen. Träning behöver som sagt inte vara så svårt. All träning är bättre än ingen:)

En reaktion till “Det här med att komma igång…

 1. […] HÄLSA: Caroline skriver om de omedelbara hälsoeffekterna av att ”komma igång” med träningen. Absolut, träning är en färskvara, och ju mer regelbunden träning desto större hälsofördelar. Samtidigt händer det massor i kroppen direkt du kommer igång – läs mer här! […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: