Dags för bloggserie del 2 med fokus på träningsglädje! För andra veckan i rad bjuder jag på en intervju och denna gång får vi höra mer om vad träningen betyder och hur mycket den kan ge för Niclas Melin. Mycket inspirerande – håll till godo!
Från handboll och längre distanslöpning till spänst, styrka och kortdistanslöpning. Så har resan vad gäller träning sett ut för Niclas Melin, Nordenchef på reklambyrån NORD DDB. För Niclas har träningen funnits med i en eller annan form sedan han var liten, och sedermera följt med som en naturlig del av livet även upp i vuxen ålder. Och sedan 2011 – då Niclas träffade Mattias Sunneborn i samband med ett arrangemang på Bosön med Ronalds McDonald Barnfond där Niclas sitter i styrelsen – har fokuset alltså förflyttats från längre distanspass till kortdistanslöpning och spänst.
Berätta mer om hur det gick till – skiftet från längre distans till kortdistanslöpning?
I samband med arrangemanget på Bosön så var Mattias Sunneborn en av de som höll i träningsdelarna och han frågade efteråt om jag ville provträna i någon av hans grupper. På den vägen blev det. Det blev delvis en ny värld som öppnade sig för mig. Dels upptäckte jag hur fantastiskt roligt det är att springa fort. Men också hur mycket roligare allt blev att träna i grupp. Vi har i praktiken varit samma gäng sedan starten och det finns en enorm glädje och kraft i att träna med människor man tycker om och som delar ambition och målsättning. När jag går från ett pass så är känslan den man hade som liten efter en riktigt rolig gympalektion, dvs man hade gärna fortsatt hela dagen till förmån för övriga lektioner.
Vad betyder träningen för dig? Vad ger den?
Den betyder massor. Den ger mig energi. Men också ett skönt avbräck till vardagen i stort. Men i mitt fall så finns det också en skön gemenskap inbyggt. Det är en viktigt del för mig jämfört med om jag bara skulle tränat ensam. Ju äldre man blir, desto mer betyder också träningen. Du inser då du passerar 40 att den enda personen på jorden som kan påverka min fysiska form är jag själv. Det är ingen annan som kommer att träna åt en så att säga. Och med tanke på att man bara har en kropp så är det värt att lägga ner lite tid på att sköta om den.
Med Mattias tränar vi oerhört varierat. Vilket i sig ger en glädje. Han har lärt mig att fokusera på kvalitet. Träningen skall vara uppbyggande. Inte nedbrytande. Vi tränar styrka, smidighet, explosivitet, uthållighet och rörlighet. Vad gäller löpdelarna så kör vi egentligen allting mellan 40 meters distanser till 1 000meter. Ibland ren fokus på att bli snabbare. Men ibland kan det också vara rena s.k. ”grispass” som 10 x 200 meter med kort villa emellan. Oftast finns det något form av tävlingsmoment inbyggt i fredagsträningarna vilket gör att man pressar sig det där lilla extra på ett sätt som kan kanske inte gör då man tränar ensam.
Hur mycket tränar du per vecka?
Jag har lärt mig av Mattias att fokusera mer på kvalitet än kvantitet. Minimum är att jag försöker få till tre bra träningspass per vecka. Jag har två schemalagda, och ett som jag tar då jag får tid. Fredagar med Mattias på Bosön, söndagar kör vi som är med i ”fredagsgruppen” själva ett pass och sedan lägger jag in ett eget ett intervallpass kombinerat med styrka då jag hittar tid. Gärna utomhus. Detta är min grund. Utöver det har jag som ambition att också få till en timme tennis per vecka, mest bara för att jag tycker det är så förbaskat roligt!
Vad motiverar dig att träna även dagar du är mindre sugen?
För mig är det egentligen ganska enkelt. Antingen tränar jag eller så tränar jag inte. De dagar jag känner mig osugen så bestämmer jag mig bara för att det finns inget val. Precis som att borsta tänder eller ordna mat till barnen. Håller jag på och känner efter för mycket så är risken att det inte blir något pass. Det enda jag vet är att efteråt så är det värt det.
Vad händer om du inte kan/får träna?
Utan träningen så fungerar jag inte. Vare sig i arbetssammanhang eller privat. Det är verkligen intressant vilken inverkan rörlese har på kropp och själ. Jag mår oerhört mycket bättre av att träna. Jag känner direkt då jag inte rört mig på ett par dagar hur det liksom böjar krypa i kroppen. Efter ett bra träningspass så är man en helt annan person. Klar och fräsch i huvudet i kombination med en skön trötthetskänsla i kroppen.
Har du några tips till någon som inte tränar så mycket och kanske vill komma igång – och hitta sin grej?
Jag tror mycket handlar om att just hitta sin grej. Som med mycket annat i livet. Testa nya idrottsformer tills du har hittat passionen i något. Det finns så oerhört mycket roligt man kan hålla på med och egentligen så spelar det inte så stor roll vad man gör – bara man gör något där rörelse är inkluderat. Jag tror jättemycket på att vi människor är skapta för att vara i rörelse och vi behöver den som en mix i livet i stort. För mig öppnades delvis en ny värld då jag började träna i grupp. Helt plötsligt så finns det en social aspekt som också är lockande de dagar som det känns lite tyngre att ta sig upp ur sängen för att sticka och träna.

STORT TACK – Niclas för inspirationen och att du ville vara med och dela din träningsglädje!
Nästa vecka får ni läsa mer om löparen Ulrika Stenström som nyligen genomförde ett väldigt varmt Stockholm Marathon:)
Del 1 i serien med Tove Langseth kan du läsa här!
SparaSpara
[…] Är du nyfiken på tidigare inlägg i serien? Här kan du läsa om Tove Langseth och Niclas Melin. […]
GillaGilla
[…] gärna om tidigare träningsprofiler: Tove Langseth, Niclas Melin, Ulrika Stenström och Henric […]
GillaGilla
[…] om förra veckans träningsprofil Désirée Falk Olsson här. Och tidigare veckor: Tove Langseth, Niclas Melin, Ulrika Stenström, Henric […]
GillaGilla