Halvtid 2018 – Planera och visualisera kommande halvår!

Vart tog tiden vägen? I vanlig ordning rusar den förbi och första halvåret av 2018 har passerat. Det är 2:a juli idag. Hög tid att fundera lite mer över resterande 6 månader och hur du vill att de ska se ut. Bästa sättet att se till att kommande tid blir som du vill är att visualisera hur du vill ha det och sedan planera därefter. 

Visualisering

Vi får ofta lära oss att den som vill uppnå ett mål måste kunna se sig själv där, se sig själv genomföra det. Denna metod kallas för visualisering och är väldigt vanlig inom idrottsvärlden; elitidrottaren ”ser” sig själv vinna tävlingen redan innan tävlingen ägt rum, medan hen förbereder sig. 

Forskning stödjer just den tesen att den som vill vinna måste kunna se sig själv göra det. Men det finns ny forskning som visar på att för gemene man kan det vara bättre att visualisera processen fram till målet än själva målet. Detta p.g.a. att hjärnan annars tror att målet redan är uppnått och vi slappnar av och hamnar i ett viloläge – när vi egentligen borde sätta igång och jobba mot målet. 

Vad som definitivt funkar är i alla fall att planera utefter de målsättningar du har. 

Planering

Om visualisering hjälper dig att se hur du vill ha det framöver så kommer planering att hjälpa dig att uppnå just det. Hur du planerar är valfritt. Men att skriva ned sina drömmar och mål brukar ändå vara en bra start. Det finns dessutom många övningar som kan hjälpa dig på traven. 

Ett exempel är livshjulet vilket är en relativt vanlig metod för just detta. Det skriver även Malin om här. Man delar in livet i olika delar, såsom exemplet nedan. Du kan anpassa lite utefter vad som passar dig här.

Visualisering
Visualisera hur du vill att ditt liv ska se ut. Och planera därefter!

Efter det utvärderar du varje del och ser hur nöjd du är med just den delen. Man kan måla i varje tårtbit utefter hur nöjd du är. Man får då en bra bild över vilka delar i livet som känns bra och vilka manar mindre nöjd med. I nästa steg funderar du sedan över hur ditt önskvärda läge ser ut för varje del.

 

Visualisering
Visualisering – Livshjulet. Var står jag just nu?

 

 

Så ta tillfället i akt och reflektera lite över livet i stort och smått. Vart står du nu någonstans? Hur ser det ut runt omkring dig? Hur vill du ha det? Hur ska du ta dig dit? osv. 

Kanske märker du att du inte riktigt är där du vill vara i nuläget. Ännu bättre då att fundera över vilka förändringar som behöver ske för att du ska må bra och skapa en tillvaro utifrån dina önskningar och behov. 

Dessa frågor går såklart att ställa sig varje dag, året runt. Men kanske känns det ännu mer naturligt just nu på sommaren, om du är lite ledig och man får distans till det ”vanliga, inrutade livet”. Med lite perspektiv kan det vara lättare att se vad man vill förändra, och vad man vill bevara. Det viktigaste är att du är sann mot dig själv och dina behov och hittar din väg! 

SparaSpara

2 reaktioner till “Halvtid 2018 – Planera och visualisera kommande halvår!

  1. […] Vill du ha något konkret format att håll dig i går det även att använda livshjulet här. Det är ett sätt att bryta ner livet i mer konkreta områden – jobb/karriär, bostad, hälsa, personlig utveckling, relationer osv. Jag har tipsat om det tidigare – se tidigare inlägg. […]

    Gilla

  2. […] Vill du ha något konkret format att håll dig i går det även att använda livshjulet här. Det är ett sätt att bryta ner livet i mer konkreta områden – jobb/karriär, bostad, hälsa, personlig utveckling, relationer osv. Jag har tipsat om det tidigare – se tidigare inlägg. […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: