Marsbrev #Monthology

Mars betyder ju per definition vår! Och med solen som skiner och snön som smält (åtminstone i stora delar av landet) får man onekligen lite vårkänslor även om det samtidigt vankas sportlov får många.

Njut av ljuset och mindre halkiga gator och promenadstråk och ta er ut på många och långa promenader, cykelturer och löprundor i mars. Och testa gärna passet nedan, hemma inomhus eller ute i trädgården/närliggande park.

Intressant läs-tips!

Häromveckan läste jag en mycket intressant artikel i Harvard Business Review av Deborah Grayson Riegel – med den inspirerande titeln: ”Don’t Underestimate the Power of a Walk”. Bara den fick mig ju att läsa vidare! Som titeln antyder finns det stora fördelar med att promenera. Det inkluderar förstås en hel del hälsorelaterade sådana, men även positiva aspekter kopplade till lärande, minne, koncentration och kreativitet. Inte helt förvånande kanske om man läst Anders Hanséns bok ”Hjärnstark” sedan tidigare.

Läs hela artikeln här!

Träningspass med Kettlebells

Här kommer ett härligt träningspass med kettlebells och/eller hantlar. Har du inga vikter eller redskap hemma skulle jag rekommendera att köpa hem en hantel eller kettlebell. Det är grymt för hemmaträning och då får man lite extra push i styrkeövningarna. Det går dessutom att variera övningar ännu mer då, samt köra en-sidigt eller med båda händerna beroende på vikt och hur tungt man vill köra. Kör nedan cirkel 3-4 varv, och 10 reps per övning /sida!

 • Swingar (enhands-dubbel fattning)
 • Utfallssteg med/utan vikt VÄ/HÖ
 • Snatches VÄ/HÖ
 • Sumo Marklyft med High Pull
 • Bicepscurl VÄ/HÖ
 • Axelpressar VÄ/HÖ
 • Russian Twist

Tacos – något för alla!

Häromveckan blev det tacos till middag tillsammans med barnen. Inget ovanligt med det precis (!) men denna gång var jag helt klart mindre sugen på tacokryddningen, nachos-chipsen och salsan… Barnen fick äta som vanligt men för min del blev det en variant på fisktacos som jag råkade hitta i SvD samma morgon. Se ”recept” nedan. Det här med att köra plockmiddag, eller ”mötas” i maten är väldigt bra. Det finns något för alla = alla blir nöjda, mätta och glada!

Ett nytt och ett nygammalt tips!

AGEOLOGY

Som utlovat tidigare kommer det fler nya koncept under 2021. Näst på tur är AGEOLOGY: träning och rörelse för seniorer. Med tanke på rådande situation är det inte aktuellt med klasser på något gym utan istället sker all träning virtuellt. Hemma i vardagsrummet framför datorn, mobilen eller läsplattan! Tipsa gärna föräldrar, fastrar, morbröder eller vänner som är pensionärer 🙂


Enligt vårdguiden, 1177, rekommenderas seniorer (över 70år) att regelbundet träna muskelstyrka, kondition och balans. Då kan man dels få styrka och uthållighet för att orka med och klara av de typer av aktiviteter man vill kunna göra i nuläget, samt drömmer om framöver. All form av rörelse kan påverka hälsan positivt. Varje steg och varje extra rörelse har betydelse. Muskler och leder blir stelare när man blir äldre. Den som tränar och rör på sig kan behålla mer styrka, rörlighet, smidighet och balans.

Upplägg AGEOLOGY:

 • Passen sker virtuellt – via dator/iPad. Jag skickar ut länk innan och ni behöver bara klicka på den för att komma rätt och delta. 
 • 30 min per pass, och tanken är 2ggr/vecka initialt. Kan blir fler framåt om intresse finns. 
 • Passen består av lite rörlighet/uppmjukande övningar som uppvärmning följt av en kombination av lättare styrka, balans och övningar som ger mer puls. 
 • Inga redskap behövs, och alla kan delta efter egen förmåga och på en nivå. Det går att göra övningarna lättare eller tuffare om man vill.
 • Första tillfället kostar inget – ett gratis prova-på-pass! Fortsätter man köra är priset 100kr/pass och man betalar via swish.

MUMOLOGY (Ny omgång med start v.12, mars)

Slutligen kommer här ett tips till alla föräldralediga mammor – så dela gärna med vänner, släkt, grannar och kollegor som nyligen fött barn.

Mitt nya träningskoncept för mammor – MUMOLOGY löper vidare och deltagaran i Steg 1 kör nu vidare med Steg 2. MUMOLOGY spänner över 1 års tid och är uppdelat i 4 steg och innehåller allt från workshops om kvinnokroppen och ultraljudsundersökning av bäckenbotten till 2 anpassade träningspass i veckan med andra mammor och bebisar. Det finns än så länge plaster kvar i både Steg 1 och Steg2, så tipsa, dela eller anmäl er!

Ta hand om er, njut av ljuset och spendera massor med tid utomhus. Med hopp om ljusare tider!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: