Längdskidåkning – en härlig träningsform!

I lördags var jag ute i det fina vädret och körde längdskidor! Tog mig med buss till gärdet där det numera finns en 600m lång bana med dubbla spår. Spåren och underlaget var superbra, trots både regn, blåst och töväder tidigare i veckan. Det finns också jättefina spår på 400m på Stadion i Stockholm – bra alternativ om man inte har bil och kan ta sig utanför stan eller norrut. Lite enformigt blir det att ska 400m på Stadion, men 600m banan funkade rätt bra tycker jag. 20 varv gav 12km!

    

Längdskidor som träningsform

Jag ”upptäckte” längd som träningsform för bara 7-8år sedan. Jag åkte sällan som barn eller ungdom. Då var fokus slalom för hela slanten när det kom till vintersporter! Men numera uppskattar jag längdåkning väldigt mycket. Det är en optimal träningsform, konditionseffekten är hög och nästan alla kroppens muskler får jobba. Därför blir också kaloriförbrukningen hög.

Längdtips!

  1. Träna teknik: Med rätt teknik kan du åka med hög intensitet. Träna din teknik genom att t.ex. åka utan stavar. Börja med 10-15 min. där du försöker komma framåt enbart med hjälp av benen.
  2. Öka tempot i backarna: Backar ger effektiv träning. Lär dig därför att forcera uppför backarna på rätt sätt. Använd den s.k. saxtekniken, dvs. vinkla ut skidorna när du ska ta dig snabbt uppför en brant.
  3. Lek med farten: Lägg in flera kortare eller längre intervaller (30 sek. till 5 min.) i högt tempo, så att du åker i 75–85 % av din maxfart. Det ökar belastningen på hjärtat och lungorna, vilket gör dem starkare.

Om mindre än 4 veckor är det dags för Tjejvasan som jag är anmäld till i år. Så nu gäller det att komma ut så många gånger som möjligt i spåren fram tills dessa och vässa både form och teknik!

 

@pt_pepp / www.ptpepp.se

2 reaktioner till “Längdskidåkning – en härlig träningsform!

  1. […] För fler längdtips, kolla tidigare inlägg kring längdträning och teknik [här] […]

    Gilla

  2. […] fler tips kring längdstyrka och teknik, kolla in tidigare blogginlägg [här] och […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: