Sitt inte still (del 2) – Stegräknaren – din bästa vän!

Jag har skrivit om detta tidigare [Sitt inte still] och fortsätter slå ett slag för att få in mer rörelse i vardagen och leva ett mer aktivt liv!

Stegräknaren – din bästa vän!

Testa en stegräknare! Antingen om du har en via klockan/aktivitetsarmband – eller ladda ner en app. Du kan även köra hälsoappen som finns i både iPhone och android. Jag kör StepsApp själv och även om jag inte har mobilen med mig varenda steg så ger det en hyfsat bra indikation på hur många steg man tar på en dag.

Det är bra om du kan ligga på minst 10 000steg/dag, men gärna 12 000 eller mer om du kan. Stirra dig inte blind på enstaka dagar, utan försök leva aktivt och röra mycket på dig i vardagen kontinuerligt så att du under en vecka kommer upp i ca 70 000steg eller mer. Vissa dagar är det svårt att komma upp i många steg, som t.ex. resdagar och man sitter på ett flyg eller tåg halva dagen. Vad kan just du göra för att röra mer på dig? Se det som en utmaning att komma upp i allt fler steg per dag. Går du endast 3-4 000steg/dag nu? Börja med att öka på det till 5-6 000steg och ta det vidare därifrån.

Vad kan man göra mer?

Att gå eller cykla till jobbet, ta trapporna istället för hissen eller ta för vana att resa dig ur stolen eller fåtöljen med jämna mellanrum är bra tips för att både öka vardagsförbränningen men heller inte bli för stillasittande. Nedan fler tips!

 • Investera i (be din arbetsgivare om) ett höj- och sänkbart skrivbord: stå upp under 3-4 timmar varje dag när du arbetar.
 • Cykla eller gå till jobbet, alternativt hoppa av några hållplatser tidigare och gå sista biten.
 • Undvik långa stunder i TV-fåtöljen. Upp och hoppa emellanåt! Eller om du äger en pilatesboll – sitt istället på den  framför TV’n eller vid skrivbordet! Då måste du aktivera magmusklerna för att hålla balansen.
 • Ta för vana att resa dig från stolen var 15:e minut. Gå ett varv i rummet, sträck på dig eller gör något annat som förbättrar blodcirkulationen. Sett gäller både hemma och på jobbet. Gå och hämta en kaffe eller ett glas vatten! Eller istället för att maila – gå och prata med dina kollegor. Både trevligare och ger mer rörelse:)
 • Om du har små barn eller husdjur: se alla möjligheter att leka med dem som en bra vardagsträning – och ännu bättre om det sker utomhus. Läs mer om varför [här]
 • Välj trapporna istället för hissen så ofta du kan.
 • Se städning, strykning och trädgårdsarbete som bra vardagsmotion – då känns det genast mer motiverat att ta tag i hushållssysslorna:)
 • Om du måste åka bil till jobbet – kan du kanske ändå låta den stå 1-2dgr/vecka och hitta alternativ? Eller parkera längre från kontoret? Går det att cykla en dag istället för åka bil?
Sitt inte still - ta inte hissen!
Sitt inte still – ta trapporna istället för hissen!

Ja, det finns såklart ännu mer man kan göra i vardagen för att både komma ut mer, men framförallt för att inte bli för  stillasittande. Det viktiga är att du hittar ett sätt, rutiner och den typen av vardagsmotion som funkar för just dig.

Som jag skrivit om tidigare är hälsofördelarna enorma. Du kommer att känna dig piggare, ha mer energi och dessutom sova bättre. Även av något så enkelt som lite rörelse i vardagen!

Jag erbjuder föreläsningar kring vardagsmotion och att inte sitt still. Maila mig vid intresse och förfrågningar ptpepp1@gmail.com

@pt_pepp

SparaSpara

En reaktion till “Sitt inte still (del 2) – Stegräknaren – din bästa vän!

 1. […] haka på. Jag har tidigare skrivit om vikten av vardagsmotion och tipsat om hur man kan få in mer rörelse i vardagen. Vill fortsätta uppmuntra och inspirera till att leva mer aktivt. Det behöver inte handla om att […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: