Vad har du för målsättningar med träningen?

Som PT frågar jag alltid vilka målsättningar mina kunder har med träningen. Det kan ju variera ganska mycket. En del har en väldigt tydlig bild av vad de vill, t.ex. gå ner i vikt eller springa ett lopp på en viss tid, medan andra vill träna för att må bra och för hälsans skull. Inget av detta är fel – tvärtom mycket bra anledningar till att träna!

Våga vara specifik! 

Men det jag har jag märkt när jag både tränar andra, och för min egen del, är att ju mer specifik man kan vara med sin målsättning desto mer motiverad och tydlig blir man kring träningen. Jag har för min egen del var lite ”målsättningslös” under våren. Jag lever ju mer aktivt än någonsin tack vare att jag driver eget, är utomhus och tränar andra varje dag. Jag cyklar överallt och får till mellan 3-5pass i veckan. Men utan någon riktigt tydlig riktning blir en del pass lite mindre fokuserade. Man hamnar lätt i sina bekvämlighetszoner och för egen min del tenderar det då bli lite för ”lätt” löpning i kombination med något yogapass här och där. Missförstå mig rätt nu, ingen förespråkar ju att all träning är av godo såsom jag brukar göra – och det vidhåller jag fortfarande!! Men ibland kan man behöva pusha sig själv lite mer och lite extra. Att utmana sig att orka några övningar till, springa lite snabbare eller köra den där rörlighetsträningen som aldrig blir av. Såklart beroende på vilken målsättning du har!?

Vilka målsättningar har du med träningen?

Att definiera din målsättning. 

Som redan nämnt ovan bör målsättningar vara så specifika som möjligt. Men det finns även en del andra saker som är viktiga att ha med sig. Din målsättning bör vara SMART. 

  • S – Specific
  • M – Measureable
  • A – Achieveable
  • R – Realistic
  • T – Time specific. 

Alla dessa komponenter är viktiga. Det går inte att tro att man ska springa 10km på 40min om 5 veckor om man aldrig löptränat tidigare. Du behöver ha realistiska och uppnåbara mål – men såklart tillräckligt inspirerande också.

Delmål

Kanske har du en målsättning som det kommer att ta tid att uppnå? Som ligger många månader, eller kanske ett år, bort. Då kan det vara bra att sätta upp delmål på vägen. Det finns inget så tillfredsställande som när man kan bocka av och se att man klarat det första, eller andra steget på vägen – dit man ska.

Fundera över vad du vill och vad din kropp behöver för att må bra/bättre? Vad vill DU med träningen egentligen? För min del ligger ökad rörlighet i rygg och baksida lår/rumpa nära till hands. Kanske ökad bålstyrka. Fundera lite och våga välja ett par saker som är viktigast för just dig, och börja sedan planera hur du ska ta dig dit. Hur lång tid har du på dig? Vad krävs för att du ska komma dit? Hur många pass kan du realistiskt hinna med på en vecka osv?

Nu ska jag ta och definiera mina mål lite tydligare framåt. Berätta och dela gärna dina!

SparaSpara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: