Nystartsinspiration

Gott Nytt År! 2021, januari och lite riktig vinter. Mycket inspiration bara det i sig. Förhoppningsvis kan följande tips, rekommendationer och tankar hjälpa till lite ytterligare på vägen då vi går in i de tyngre oxveckorna nu. Håll till godo 🙂

Träning, hälsa och pandemi…

Det kan tyckas svårt att veta hur man ska agera och vad som är ok och inte när det kommer till att hålla igång sin träning om man tränar/de på gym. Samtidigt är vikten av fysisk aktivitet större än någonsin och att strunta i att träna p.g.a. restriktioner kan få långvariga negativa konsekvenser både på individuell basis och för den generella folkhälsan.

Fysisk aktivitet främjar god hälsa

För att främja hälsa, fysisk kapacitet och minska risken för kroniska sjukdomar rekommenderas vuxna personer, som är 18 år eller äldre, att varje vecka vara fysiskt aktiva (i minst måttlig intensitet) i sammanlagt 150 minuter eller mer, och att utöva muskelstärkande fysisk aktivitet för kroppens stora muskelgrupper minst två gånger. Barn och ungdomar rekommenderas minst 60 minuters daglig fysisk aktivitet i minst måttlig intensitet.

Att vara fysiskt aktiv och ha en god fysisk kapacitet, det vill säga en god kondition, är starkt kopplat till en god hälsa. Forskning visar att en stor andel av den svenska befolkningen har hälsofarligt dålig kondition och inteuppnår rekommendationerna för fysisk aktivitet.

Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES)

Vikten av fysisk hälsa är odiskutabel, men med den nya pandemilagen råder nu begränsningar kring antal personer som får vistas på gym samtidigt (10kvm/person). För många gym är det inga problem, för andra kan det skapa utmaningar och behov av olika boknings- och kösystem. Det viktigaste är naturligtvis att bidra till att viruset inte sprids, och då behöver vi alla vara nog med att inte skapa trängsel i trånga (och i detta fall) svettiga utrymmen.

För min del fortsätter jag att erbjuda mina kunder träningspass inomhus på Fit4Life där 38 personer får vistas samtidigt (ni som tränar där vet att det sällan inträffat tidigare), utomhus i parker och grönområden i innerstan samt virtuellt via Hangouts, Team och Zoom. Har ni frågor, funderingar eller känner oro inför träningen så tveka inte att höra av er.

2021 – intentioner och drömmar?

Nyår och nystart brukar ju vara väl förknippade med varandra. Men kanske har känslan av att vilja börja om från början sällan varit större än nu. Förväntningarna inför 2020 var stora, och det blev ganska långtifrån vad någon hade kunnat föreställa sig. Naturligtvis kommer Corona följa med oss in i 2021 men låt det inte hindra dig att sätta upp nya mål och visioner för detta år.  

Ge dig själv en snäll nystart 2021

Nyår och nystart kan ofta bli väldigt kravfyllt och prestationsbaserat. Man sätter skyhöga mål inte minst vad gäller träning och de brukar vara relativt svåra att uppfylla och upprätthålla i det långa loppet. Försök istället vara lite snäll mot dig själv, sätta realistiska mål och ta tillfället i akt att skapa en mer lustfylld nystart.

Vad behöver du?

Vad behöver du fylla på med i ditt liv under 2021 för att det ska bli ett bra år? Hur vill du att tillvaron ska se ut, hur kan du hantera vardagen med eventuellt hemmajobb under våren? Finns det något du vill plocka bort eller sluta med? Eller något helt nytt du vill lära dig? Och hur vill du att ditt liv ska se ut när pandemin lagt sig lite?

Avslut och nystart – några tips!

 • Fundera över vad som var bra med 2020 och vad du vill ta med dig detta år.
 • Motsvarande – vad var mindre bra?
 • Fundera ut 3 saker du vill göra detta år. T.ex. resa någonstans med barnen/partner (när det går), uppnå ett specifikt arbetsrelaterat mål, något du ska börja göra eller kanske göra mer av?
 • Om du aldrig gjort det kan jag öven tipsa om att göra ett Livshjul. Det är en konkret övning där man bedömer olika områden såsom personlig utveckling, hälsa, kärlek, ekonomi osv. Hur nöjd man är med nuvarande situation. Märker man att vissa områden haltar mer än önskvärt kan man med fördel lägga lite tid åt just dessa områden och lista saker man kan göra för att förbättra situationen. Läs mer här: livshjulet

Oxveckorna – hur ser din överlevnadsstrategi ut?

Perioden efter trettonhelgen fram till påsk brukar i muntlig tradition kallas för Oxveckorna. Det är en period då vintermörkret består, inga helger bryter av och upplevelsen brukar vara att veckorna är tunga och segar sig fram – därav namnet. För många utgörs periodens slut av sportlovet (snarare än påsk) och en därefter tydligt ljusare period, framförallt om morgnarna.

Så… hur ska du hantera denna period på bästa sätt? Vad behöver du för att må bra? Vissa begränsningar råder ju med tanke på Corona, men fundera över de delarna du kan påverka och lägg din energi där. Jag listar lite tips nedan. se det som tips och inte en lista där allt behöver veckas av – kanske har du helt andra idéer också?

 • Fånga dagsljus! Varje dag. Minst 30min
 • Sov! Kom i säng i tid och se till att sova så många timmar som du vet att just du behöver.
 • Träna. Hemma, utomhus, på gymmet – var du kör bryr jag mig inte om, bara träningspassen blir av! Sätt en rimlig nivå, 2-3 ggr / vecka och se till att klara dessa pass vecka för vecka fr.o.m. nu fram till slutet på februari.
 • Vardagsmotion, utgå från 10 000steg /dag (eller 70 000 /vecka)och modifiera om/hur du behöver.
 • Planera 1 eller 2 saker att se fram emot. Utomhusaktiviteter/sammankomster med vänner, en resa till fjällen eller annat. Något litet (eller stort) som bryter av oxveckorna på ett trevligt vis!

Antiinflammatoriska pannkakor

Det här ett nytt recept för mig som jag bara testat en gång, utan att lyckas komma ihåg att ta bilder för ovanlighetens skull 🙂 Men håll till godo med receptet!

För 4-5 pannkakor: 

 • 1/2 Äpple (rivet)
 • 1 dl havregryn
 • 2 ägg
 • 1 msk Linfrön
 • 1 tsk Gurkmeja (malen)
 • 2 tsk kanel
 • 1 tsk kardemumma
 • Kokoksolja och flingsalt!

Blanda äpple. ägg, havregryn och linfrön med lite flingsalt. Smält kokosolja i en stekpanna och pudra med alla kryddor – låt fräsa en liten stund innan du klickar i smeten. Blir fantastiskt gott! Pannkakorna är milda och välgörande och passar perfekt till helgfrukostar eller efter ett träningspass.

Tips – MUMOLOGY

Slutligen kommer här ett tips till alla mammalediga kvinnor – så dela gärna med vänner, släkt, grannar och kollegor som nyligen fött barn.

Jag har skapat ett nytt träningskoncept för mammor – MUMOLOGY. Det löper under 1 års tid, är uppdelat i 4 steg och innehåller allt från workshops om kvinnokroppen och ultraljudsundersökning av bäckenbotten till 2 anpassade träningspass i veckan med andra mammor och bebisar.

Mumology lanseras kommande veckor och är en del av ett nytt kapitel för Movology. Fler spännande koncept kommer att följa under 2021!

Sköt om dig och din hälsa och spänn bågen högt men lite mjukt inför kommande år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: