Marsinspiration! #monthology

Oxveckorna är förbi, liksom sportlovet för de flesta, och det är galet nog snart bara fyra veckor kvar till påsk! Det må snöa och vara rejält kallt plötsligt den här veckan, men känner ni ljuset?! Häromdagen var det ljust redan innan 07 när jag cyklade till gymmet, och eftermiddagarna blir bara längre och längre.

Så efter sportlov och ev. ledighet är det ofta ganska skönt att återgå till rutiner igen. Sparka igång med bra träning, bättre kost (och matlådor), vardagsmotion och mycket sömn. Ta sikte på påsken och fundera över vad du vill uppnå tills dess. Träningsmässigt och kostmässigt är en bra början. Men kanske även vad mer du vill planera in. En större familjemiddag, en utekväll med kompisar, nåt kulturellt, en datenight med din partner eller annat? Planerar vi inte för dessa små guldkorn i vardagen rullar tiden förbi och risken är att de inte blir av.

Så… ta en stund och reflektera lite över detta. Samt läs nedan tips och hoppas det kan ge lite inspiration och motivation för kommande veckor!

Två förutsättningar för liv och hälsa – viktigare än mat 

För att kroppen ska kunna fungera alls så behöver vi först och främst andas, nummer två är vatten och sedan kommer såklart mat. Både luft (andning) och vattnen hjälper till att skapa rörelse och flöde! Med för lite vatten och andning stagnerar kroppen och håller kvar både giftiga ämnen och tankar. Vi behöver flöde för att må bra.

Har du inte tid att dricka så mycket som du behöver? Har du inte närvaro att observera hur du andas? Om det är så – så har du det som de flesta – så det är lätt att falla in i strömmen och göra som alla andra genom att hålla tempot för högt för närvaro och lyhördhet för kroppens subtila signaler.

Att inte ha tid eller sinnesnärvaro nog att tillgodose vätskebalans och att vänta in en behaglig andningsrytm tyder ofta på stress. Att ta ett djupt andetag och varva ned, samt fylla på med vätska kan göra underverk!

1. Andning 

Andningen är länkat till våra energinivåer, syresättning av blodet och vår medvetna närvaro – som bebor kroppen i varje ögonblick. En välmående kropp djupandas på ett avslappnat sätt, har mindre stress, mer medvetenhet och tar fler balanserade och medvetna beslut. 

Rätt andning ger…

  • Reducering av stress – kortisolet minskar
  • Balanserad ämnesomsättningen
  • Bra blodcirkulation och syresättning av blodet
  • Lättar och avhjälper känslomässiga obalanser som ångest, oro och depression 
  • Bättre fokus, lugn och återhämtning 
  • En bättre tarmfunktion
  • Bättre sömn
  • Harmoni överlag!

2. Vatten – vätskebalans

Bra vätskebalans stöder kroppens alla funktioner. Hur vet man om man dricker tillräckligt eller för mycket? Ett sätt att kolla av om man har bra vätskebalans är att kolla färgen på urinen. Färgen ska vara klart gul. Om den är urvattnat gul och väldigt blek så betyder det att man inte behöver dricka fullt så mycket – om den är honungsfärgad eller ännu mörkare så behöver man dricka mer. Färgen ändras under dagen så det gör inget om den någon gång under dagen är lite mörkare och någon gång lite ljusare.

Sträck ut!

Tillbaks vid datorn efter en vecka i skidbacken? Känns musklerna ömma och stela? Ta pauser och sträck ut ordentligt. Enklaste saken i världen kan tyckas och ofta glömmer vi bort hur viktigt det är. Det är lätt att fastna sittandes vid datorn och i möten i timtals, men våra kroppar är ju inte gjorde för det egentligen. Det är just stillasittandet vi behöver bryta. Ta pauser, stå och jobba, eller bara res på dig och sträck ut!

Kanske borde vi ta efter våra sällskapsdjur och sträcka ut kroppen i en helhet varje gång vi reser på oss? Höj armarna över huvudet och rotera axlarna bakåt. Böj dig framåt och gunga lite, sträck dig bakåt och gör dig så lång som möjligt med händerna upp i luften. Gör även en sidoböjning och ta några djupa andetag. Små, sköna rörelser som kommer göra skillnad. Testa!

Ljummen sötpotatissallad med linser & basilika

Den här kan rekommenderas – riktigt god!

2 port


1 stor sötpotatis, skalad och tärnad i kuber ca 1 cm
1+1,5 msk olivolja
1+1 krm salt tsk salt
1 krm svartpeppar, malen
0,5-1 klyfta vitlök efter smak, pressad
ca 20 mandlar, grovhackade
1 msk citronsaft eller mer efter smak
ca 125 g körsbärstomater i halvor
ca 50 g Färsk bladspenat
10 basilikablad eller 1 msk fryst
3 dl färdigkokta linser (på burk eller förbered innan)

Sätt ugnen på 225 grader och lägg sötpotatiskuberna på en plåt med bakplåtspapper och häll över olivolja, salt och peppar. Blanda om ordentligt och rosta i ugnen i ca 35 minuter tills att sötpotatisen fått färg.

Grovhacka mandlarna och strö dem över sötpotatisen och sätt tillbaka i ugnen i ytterligare 5-10 minuter. Häll av linserna i ett durkslag och skölj försiktigt, låt rinna av ordentligt. I en serveringsskål, blanda citronsaft, olivolja, pressad vitlök salt och peppar till en dressing. Blanda linserna med dressingen.

Blanda spenat, tomat, basilika och linser i salladsskålen. Tillsätt sörpotatisen sist och blanda om. Servera direkt.

Tips!

MUMOLOGY Steg 1 och Steg 2 – nya kurser startar v.16 efter påsklovet. Dela, tipsa gärna vidare till nyblivna mammor!

TISDAGSFYS – Varje tisdag fram till påsklovet om man vill hoppa på. Ny omgång om 8pass startar även det v.16 efter påsklovet!

MASSAGE – Sugen på att boka en egen behandling eller ge bort en i present? Jag erbjuder massage (rygg eller helkropp) i hemmamiljö på Rörstrandsgatan. Alternativt företagsmassage där jag etablerar mig med massagebänk och masserar dig och dina kollegor på plats. Hör av dig för kostnadsförslag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: